Nieuwe auto: kopen of leasen?

Kopen of leasen?
Een auto kopen of leasen? Privé rijden of toch zakelijk? Bijtelling of kilometers bijhouden? Wat is het beste voor mij? In deze blog zullen deze vragen puntsgewijs behandeld worden, zodat je een duidelijk overzicht krijgt.

Heb ik een auto nodig?
De eerste belangrijke vraag: heb ik wel een auto nodig? Een auto, eigen bezit dan wel geleased, kost gemiddeld al snel enkele honderden euro’s per maand. Bij een jaarkilometrage onder de 5.000 km is het meestal goedkoper om een (deel-)auto te huren of met het openbaar vervoer te gaan. Uiteraard maakt een auto je wel flexibeler. En reizen via openbaar vervoer kan je net even wat minder professioneel over laten komen bij een potentiële opdrachtgever.

Zakelijk rijden of privé.
Het voordeel van zakelijk rijden is dat je alle kosten zakelijk kunt opvoeren en dat de BTW terug te vorderen is. Hierbij ga ik er vanuit dat je als ondernemer de BTW kunt verrekenen. Daar tegenover staat dat je bijtelling dient te betalen indien je op jaarbasis meer dan 500 km privé rijdt met de auto. En daarnaast vindt er eens per jaar een BTW-verrekening ivm privégebruik plaats. Dit bedrag is gelijk aan 2.7% van de fiscale waarde van de auto.

Indien je privé een auto rijdt, hoeft er uiteraard geen bijtelling betaald te worden. De kosten die je maakt zijn echter dan niet zakelijk aftrekbaar, net als de BTW.* De zakelijke kilometers die je rijdt kunnen tegen 19 cent per kilometer belastingvrij gedeclareerd worden. Een hoger bedrag kan uiteraard ook, daar over dat hogere bedrag moet dan wel belasting betaald worden.

* De BTW kan bij aanschaf van de auto teruggevorderd voor het zakelijk gebruikte deel van de totaal gereden km. Belangrijk is dat het dan gaat om een nieuwe auto, of dat de gebruikte auto een BTW-auto is. Dit houdt in dat de BTW terug te vorderen is. Als van je totaal jaarkilometrage 50% zakelijk is, betekent dit dat je 50% van de BTW kunt terugvorderen.

Wanneer zakelijk of privé rijden? Dat is per situatie afhankelijk. Als vuistregel kan ik meegeven: Bij de aanschaf / lease van een nieuwe auto’s is zakelijk rijden interessant. De zakelijke voordelen (BTW terugvorderen en de kosten zakelijk declareren) zijn groter dan het nadeel (bijtelling betalen). Hoe ouder de auto, hoe interessanter het wordt om de auto van privé te rijden.

Kopen of leasen?
Bij de vraag: Kopen of leasen? krijg je veel goedbedoelde adviezen. Met allemaal diverse uitgangspunten.

Het kopen van een auto is het meest interessant als je de auto in één keer kunt betalen en het geld niet nodig hebt voor andere doeleinden. Daarnaast kan kopen ook interessant zijn als je voor een langere periode (minimaal 5 jaar) met de auto wilt rijden, weinig kilometers rijdt en/of flexibel wilt zijn.

Qua leasen zijn er overall twee smaken: financiële lease en operationele leasen. Financiële lease is gewoon een zakelijk lening. De auto wordt geactiveerd op de balans en wordt je eigendom nadat je aan de bank de laatste termijn hebt betaald. Zaken als onderhoud, verzekering, afschrijving etcetera komen allemaal voor eigen rekening. Deze vorm van lease is interessant wanneer je niet direct de liquiditeit hebt om een auto zelf te betalen. Of wanneer je met je geld meer rendement kunt maken in je eigen onderneming, dan dat je kunt besparen op rentekosten. Ook wanneer je weinig kilometers rijdt en/of uiteindelijk bezit van de auto belangrijk voor je is, kan financiële lease een goede optie voor je zijn.

Bij operationele lease betaal je voor het gebruik van de auto. De voordelen zijn dat je maandelijks een vast bedrag betaalt en dat zaken als onderhoud, verzekering, afschrijving, reparatie en dergelijke allemaal zijn inbegrepen. De financiële risico’s zijn voor de leasemaatschappij en aan het einde van de leaseperiode lever je de auto weer in en zoek je een nieuwe uit. Het nadeel is dat je voor een bepaalde periode aan het contract vast zit en dat het verkorten van de leaseperiode bijna altijd resulteert in (fors) bijbetalen.

Operationele lease is vooral interessant als je relatief veel kilometers maakt en wanneer gemak en financiële zekerheid belangrijk voor jou zijn. Als je nu een relatief hoge verzekeringspremie betaalt, kan deze vorm van leasen ook interessant zijn. Leasemaatschappijen verzekeren collectief hun wagenpark, waarbij de verzekeringspremie vergelijkbaar is met ca 60% no-claimkorting. Deze korting staat gelijk aan ca 6 jaar schadevrij rijden.

Hoe wordt bijtelling berekend?
Als je zakelijk een auto rijdt, waarmee je gemiddeld op jaarbasis meer dan 500 km privé rijdt, dan dien je bijtelling betalen. De bijtelling wordt berekend op basis van een percentage over de cataloguswaarde van de auto. Vanaf 2017 zijn er twee tarieven: 4% en 22% bijtelling. Voor volledig elektrische auto’s en auto’s die op waterstof rijden geldt het tarief van 4%. Alle overige auto’s vallen in een regeling van 22% bijtelling. In voorgaande jaren waren ook nog andere tarieven, te weten: 0%, 7%, 14%, 15%, 20%, 21% en 25% bijtelling. Dit percentage is geldig voor een periode van 60 maanden vanaf de eerste kentekenregistratiedatum.

Rekenvoorbeeld:

Catalogusprijs € 19.950,00
Bijtellingspercentage 22%
Bruto bijtelling € 4.389,00
Belastingtarief 40,80%
Netto bijtelling per maand € 149,23

De netto kosten voor de bijtelling zijn dus afhankelijk van 3 factoren: catalogusprijs, bijtellingspercentage en het loonbelastingtarief.

Neem gerust contact op voor meer informatie en of een kosteloos adviesgesprek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *