Prijsvergelijk: het kopen van een auto

Prijsbewust

Nederlanders zijn prijsbewuste mensen. En daarom vergelijken wij prijzen. Bijvoorbeeld in de supermarkt of bij het boeken van een vakantie. Hoe groter het investeringsbedrag, hoe meer wij vergelijken. En terecht.

Vergelijken doen wij op verschillende manieren. Wij vergelijken diverse modellen auto’s met elkaar om te kijken welke auto er het beste op onze wensen aansluit. En uiteraard vergelijken wij op basis van prijs. In deze blog wil ik wat verder ingaan op het vergelijken van prijzen.

Als 17-jarige jongen stond ik op zaterdagen in de showroom bij een Opel dealer. Ik heb de tijden nog meegemaakt dat mensen de showroom binnen kwamen, de nieuwe Opel Astra bekeken en een uur later de showroom verlieten met een getekend koopcontract. Helemaal gelukkig, want hun nieuwe Opel Astra had niet alleen centrale vergrendeling, maar ook afstandsbediening! Hadden ze vergeleken? Eigenlijk niet. Maar ze kochten immers om de 3 jaar een nieuwe auto bij hun vaste dealer. Bovendien kwam het toe te betalen bedrag overeen met het budget wat ze de afgelopen jaren bij elkaar gespaard hadden.

Tegenwoordig (12 jaar later) vergelijken wij meer. Voordat wij een nieuwe auto kopen rijden wij een aantal dealers af. Voordat wij een nieuwe leasecontract afsluiten leggen wij eerst een aantal offertes naast elkaar. Hierbij een aantal tips om tot een zo goed mogelijk vergelijk te komen.

Vergelijk nieuwe auto

Stel uw wilt een nieuwe VW Golf kopen en uw huidige VW Golf inruilen, dan is het vergelijken redelijk eenvoudig. Uw rijdt langs een aantal VW dealers die u allemaal dezelfde auto kunnen bieden. Het verschil wordt dan bepaald door de inruilprijs. Maar het liefst bestelt u de auto bij de dealer om de hoek. Rij dan eerst een aantal dealers af in uw regio, om bij uw lokale dealer te eindigen. U weet dan waar u de beste prijs kunt krijgen. Uw lokale dealer zal meestal meegaan in het beste bod (als hij die in eerste instantie nog niet geboden had). Let op: het bezoeken van een aantal dealers van dezelfde eigenaar heeft geen zin. Een dergelijke dealergroep werkt met één verkoopsysteem  en ziet dus snel dat u ook bij hun directe collega bent geweest.

Vergelijk verschillende merken

Het vergelijken wordt moeilijker op het moment dat u twijfelt tussen bijvoorbeeld een Hyundai I40 en een Ford Mondeo. (De persoonlijke voorkeuren wil ik bij deze vergelijking buiten beschouwing laten.) Is de beste deal de offerte waar u het minste dient toe te betalen? Misschien, maar veel belangrijker is Total Cost of Ownership (TCO), in goed Nederlands: de totale kosten die u kwijt bent aan de auto gedurende de gebruiksperiode van de auto. Deze kosten worden niet alleen bepaald door de aanschaf van de auto, maar bijvoorbeeld ook door de afschrijving, onderhoudskosten, bandenmaat en brandstofverbruik. U kunt het allemaal zelf gaan uitrekenen, maar u kunt bijvoorbeeld ook de leaseprijs van de auto’s uitrekenen via een leasemaatschappij op het internet. Zo krijgt u een redelijk beeld van de kostprijs van de auto’s. U wilt weten wat de kosten zijn in uw specifieke situatie? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek.