Prijsvergelijk: het leasen van een auto

Vergelijk van financiële lease-offertes

Waar moet u op letten bij het vergelijken van financiële lease offertes? Financiële lease is niet meer dan het zakelijk financieren van de auto.  Servicegerelateerde elementen als onderhoud en verzekering dient u zelf te regelen. Dit maakt het vergelijken van offertes relatief eenvoudig. Toch zijn er verschillen. Voorbeeld: wat zijn de financiële consequenties wanneer u een openstaand bedrag in een keer wilt aflossen, of wanneer u de auto wilt inruilen binnen de leaseperiode? Steeds vaker hebben automerken acties waarbij u bijvoorbeeld een contract voor financiële lease kunt afsluiten tegen 2% rente. Dit is een scherp rentepercentage, maar vaak een sigaar uit eigen doos. Deze rente wordt mogelijk gemaakt door de importeur / dealer omdat zij zelf een deel van de rentekosten betalen.  En dit gaat ten koste van de korting die u krijgt, waardoor het te financieren bedrag hoger wordt.

Vergelijk van operationele lease-offertes

Het vergelijken van offertes op basis van operationele lease is niet eenvoudig. Servicecomponenten als onderhoud, vervangend vervoer en verzekering maken in de meeste gevallen onderdeel uit van de offerte. De voorwaarden van de leasemaatschappijen kunnen onderling enorm verschillen. Onderstaand een aantal zaken waar u op dient te letten bij het vergelijken van offertes. Zodat u appels met appels kunt vergelijken en achteraf niet negatief verrast wordt.

Onderhoud

  • One-stop-shopping. Kunt u voor de onderhoudsbeurten en eventuele reparaties bij uw dealer om de hoek terecht? Of bepaalt de leasemaatschappij waar u naar toe moet? In het laatste geval betekent dit dat u om moet rijden. En dat kost tijd. En tijd kost geld!
  • Zijn al de onderhouds- en reparatiekosten voor rekening van de leasemaatschappij? Of zijn er voor een x-bedrag aan kosten in het contract opgenomen, zodat bij overschrijding van het budget u de extra kosten krijgt doorbelast (dit komt regelmatig voor bij het leasen van gebruikte auto’s)?

Vervangend vervoer

  • Kosten voor het vervangend vervoer worden vaak door de leasemaatschappij gedekt wanneer de onderhouds- en/of reparatiewerkzaamheden langer dan een dag duren. Worden de kosten van de eerste dag ook gedekt?
  • Hoe is het vervangend vervoer geregeld? Heeft u recht op een gelijkwaardige auto bij vervangend vervoer, of krijgt u een auto uit een kleinere klasse?

Verzekering

  • Heeft een niet-verhaalbare schade invloed op de verzekeringspremie?

Contractkilometers

  •  Bij welke afwijkingspercentage ten opzichte van de contractkilometers wordt het leasecontract aangepast?

Ik kan nog vele andere aspecten benoemen, maar dan wordt deze blog te lang. Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp, of wilt u weten of uw huidige leasecontracten tegen de juiste voorwaarden zijn afgesloten? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.