Fiscaliteiten 2014

Elk jaar veranderen er weer veel zaken op het gebied van fiscale zaken. Zeker als het gaat om auto’s. In deze blog een kort en bondig overzicht van de veranderingen dit jaar.

Motorrijtuigenbelasting

De afgelopen jaren waren veel auto’s vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting of houderschapsbelasting genoemd). Vanaf 1 januari 2014 dient er voor auto’s met een CO2 uitstoot hoger dan 50 gr / km motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Auto’s als Volvo V60 Plug-in Hybrid, Mitsubishi Outlander PHEV en Renault Zoë zijn nog vrijgesteld van deze belasting tot 1 januari 2014

Bijtelling

Ieder jaar worden de bijtellingsregels scherper gesteld. Deze tabel geldt voor auto’s waarvan het eerste kenteken is afgegeven in 2014. Voor een auto met de eerste kentekenregistratie in 2012 geldt dus de bijtellingsregels van 2012!

Bent u op zoek naar een auto in een bepaalde bijtellingscategorie? Gebruik dan deze handige bijtellingszoeker van Autoweek.

KIA

KIA staat voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Alleen bedrijfsauto’s komen vanaf 2014 nog in aanmerking voor de KIA-regeling. Voor meer informatie kijkt u op de website van de belastingdienst.

MIA

MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek. Volledig elektrisch aangedreven voertuigen zijn onder de nieuwe code G 3110 opgenomen in de Milieulijst 2014. De investeringen in deze bedrijfsmiddelen komen tot een investeringsbedrag van € 50.000 in aanmerking voor 36% MIA.

Zogenoemde plugin-hybride personenauto’s zijn onder de nieuwe codes D 3111 en E 3112 opgenomen in de Milieulijst 2014. De code D 3111 ziet op plugin-hybride personenauto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 30 gram per kilometer. De MIA bedraagt dan 27% en geldt tot een investeringsbedrag van € 35.000. Onder code E 3112 valt de plugin-hybride personenauto met een CO2-uitstoot van 31 tot en met 50 gram per kilometer. Deze investering komt tot maximaal € 12.500 in aanmerking voor 13,5% MIA.

Daarnaast staat in 2014 de aardgasauto voor zakelijk vervoer op de milieulijst. Deze investering, mits het geen bestelauto of taxi is, komt voor de helft van de investering in aanmerking voor 13,5% MIA

Voor meer informatie kijkt u op de website van de belastingdienst.

Advies

Wat betekenen deze fiscale veranderingen voor uw bedrijf? Hoe gaat u bijvoorbeeld om met uw leaseregelement? Moet ik mijn nieuwe Volvo V60 Plug-in Hybrid op de balans activeren, of is misschien het operationeel leasen van deze auto aantrekkelijker? Allemaal vragen waar Mobility Match antwoord op heeft. Neem contact op voor een kosteloos adviesgesprek.

Bronnen:
www.autoenfiscus.nl
www.belastingdienst.nl